Expander zdobył 7% rynku kredytów hipotecznych

7% udział w rynku kredytów hipotecznych

Tegoroczna wiosna przejdzie do historii firmy. Po burzliwych miesiącach na rynku doradztwa finansowego i kredytów hipotecznych przedsiębiorstwo umocniło swoją pozycję na rynku. Expander odnotował bowiem kolejny wzrost sprzedaży kredytów hipotecznych i zwiększył udział w rynku do 7%

– Mimo wygaszenia programu „Rodzina na Swoim”, która stymulowała sprzedaż, po czterech miesiącach 2013 roku udział w rynku Expandera wzrósł o 27% w stosunku do analogicznego okresu w poprzednim roku, kiedy to udział oscylował w graniach 5%. W samym tylko kwietniu wzrost rok do roku wynosi aż 37% – mówi Andrzej Oślizło, Prezes Zarządu Expander Advisors. W pierwszym kwartale b.r Expander łącznie pośredniczył w udzielaniu kredytów hipotecznych o łącznej wartości 492 mln PLN. Tym samym znalazł się na drugim miejscu spośród firm doradztwa finansowego pod względem sprzedaży kredytów hipotecznych.

Dywersyfikacja działalności

Spółka nie skupia się jednak na sprzedaży kredytów hipotecznych, ale stale rozwija i dywersyfikuje działalność. Od początku roku średnio 41,5% przychodu pochodziło ze sprzedaży produktów innych niż kredyty hipoteczne.

Firma cały czas umacnia swoją pozycję na rynku produktów inwestycyjnych. W I kwartale pośredniczyła w ich sprzedaży o łącznej wartości 50 mln PLN. Produkty strukturyzowane Expandera, przygotowane wspólnie z TunŻ Warta – „Spokojna Przystań” i „Salsa 2012” cieszyły się rekordową popularnością. Klienci zainwestowali w nie bowiem łącznie blisko 80 mln zł. Do samej „Spokojnej Przystani” przystąpiło ponad 1000 osób, które zdecydowały się powierzyć kapitał wart ok. 40 mln złotych. – Nasze produkty inwestycyjne spotykają się z dużym zainteresowaniem ze względu na wysokie zyski, które przynoszą – zakończone ostatnio „Salsa I” oraz „Salsa II” w ciągu minionych 4 lat przyniosły odpowiednio – 52% oraz 36% zysku. Z uwagi na dużą popularność jaką cieszą się nasze produkty, 20 maja wprowadziliśmy do sprzedaży nową strukturę „Kwartet Gwiazd” – mówi Piotr Nowak, Dyrektor ds. Produktów Inwestycyjnych firmy Expander.

Równolegle do intensyfikowania działań w ramach produktów inwestycyjnych firma rozwija także nową linię usług dla przedsiębiorstw. – W kwietniu pośredniczyliśmy w udzieleniu 89 kredytów firmom, a w procesie kredytowym są obecnie kredyty o wartości 240 mln PLN – mówi Andrzej Oślizło, Prezes Zarządu firmy Expander.

Expander rekrutuje doradców

W związku z rozwojem sieci sprzedaży Expander otwiera nowe oddziały i rekrutuje pracowników. W zeszłym roku sieć placówek z czerwonym logo firmy urosła do 60, a do końca b.r ma powstać kilkanaście kolejnych. – Dynamiczny rozwój naszej sieci wiąże się ze zwiększaniem zatrudnienia. Jeszcze w tym roku planujemy pozyskać 100 doradców, a w tym 30 specjalistów do obsługi finansów firm. W czasie rekrutacji sprawdzamy ich wiedzę w tematyce finansów firm oraz atuty takie jak: prawidłowe czytanie biznes planów i odczytywanie pozycji bilansowych – zapowiada Anna Kochańska, Dyrektor Sprzedaży firmy Expander.

Laur Klienta dla Expandera

Długoletnie doświadczenie oraz profesjonalna obsługa pozwalają na osiągane przewagi rynkowej nad konkurentami – Stałe doskonalimy jakości naszych usług i dbamy o długofalowe relacje z klientami. Ma to odzwierciedlenie nie tylko w wynikach sprzedażowych, ale także w zaufaniu klientów, którzy przyznali nam wyjątkowe wyróżnienie – „Laur Klienta” w kategorii „Doradztwo Finansowe” – podsumowuje Andrzej Oślizło, Prezes firmy Expander.